sábado, 16 de mayo de 2015

El ministeri de lector, un pas decidit en el camí cap al Diaconat



Ignasi Miranda, Carles de Riba i Joaquim Sabater reben el Lectorat en una Missa presidida pel bisbe Sebastià Taltavull a la Parròquia Verge de la Pau de Barcelona
 


L’arxidiòcesi de Barcelona té, des del divendres 15 de maig, tres nous candidats que han fet el pas de rebre el primer dels ministeris dins el camí cap al Diaconat. El bisbe auxiliar Sebastià Taltavull va presidir una celebració, a la Parròquia Verge de la Pau de la capital catalana, on va conferir el Lectorat a Ignasi Miranda, Carles de Riba i Joaquim Sabater. Va ser una Eucaristia molt viscuda, amb el president de la Comissió per al Diaconat, Josep Serra, i el rector de la parròquia amfitriona, Manuel Claret, com a concelebrants principals amb Josep-Anton Arenas com a mestre de cerimònies i amb els diaques Ramon Ollé i Alfonso Caracuel com a assistents. També van ser a l’altar els preveres Jaume Aymar (director de Ràdio Estel i del setmanari Catalunya Cristiana i rector de Santa Maria de Badalona), Fernando Cordero (religiós dels Sagrats Cors), Aureli Gómez de Cadiñanos (rector de la Parròquia de Santa Cecília de Barcelona) i David Álvarez (vicari de Sant Vicenç de Sarrià i delegat diocesà de Pastoral Vocacional), entre d’altres. En l’animació musical, va participar el Grup Bona Nova de la Renovació Carismàtica Catòlica en l’Esperit, vinculat a la Parròquia de la Bonanova i amb Carla Costa i Beatriz Martínez amb les guitarres.

Taltavull va recordar, en l’homilia, que Déu “recorre als nostres llavis, als nostres gestos i a la nostra actitud per transmetre’ns la seva paraula”. Aquesta va ser una de les idees centrals amb què el prelat va presentar el ministeri de lector, que és el del “servidor de la Paraula de Déu”. Dins aquest compromís, el bisbe Sebastià va esmentar la figura del Sant Pau convertit, “que va rebre precisament l’ajuda decisiva de la Paraula de Déu”, i va sintetitzar el seu missatge a partir de les conegudes paraules de Déu recollides pel profeta Isaïes: “Així com la pluja i la neu cauen del cel i no hi tornen, sinó que amaren la terra, la fecunden i la fan germinar, fins que dóna el gra per a la sembra i el pa per a menjar; així serà la paraula que surt dels meus llavis: no tornarà infecunda, sense haver fet el que jo volia i haver complert la missió que jo li havia confiat” (Is 55,10-22).

La celebració, després de la processó i ritus inicials, amb l’Acte Penitencial i la Litúrgia de la Paraula, va viure com a moment central el conferiment del Lectorat als tres aspirants, que ara passen formalment a ser candidats dins l’etapa decisiva cap al Diaconat. Primer va arribar la crida, feta per Mossèn Josep Serra, amb la coneguda resposta “sóc aquí” pronunciada per cada nou candidat. Després de la salutació al bisbe, va arribar la predicació, que va donar pas a la pregària, amb una invocació de benedicció conjunta a tots tres i finalment el ritual de lliurament del llibre de lectures de la Paraula de Déu. Així, van passar individualment Carles de Riba, Ignasi Miranda i Joaquim Sabater, que passaven en aquell moment a tenir ja el ministeri.

 
 

Carles de Riba està vinculat a la Parròquia Verge de la Pau i al moviment Christifidelis Laici, i és pare de família amb un fill seminarista. Ignasi Miranda és músic, periodista de Ràdio Estel, col·laborador de COPE Catalunya a través d’un programa religiós i director de la Missa de TVE a Catalunya. Pertany a la Parròquia de Santa Cecília i al Grup Bona Nova de la Renovació Carismàtica. També és pare de família. Finalment Joaquim Sabater, igualment pare de família i expert en Polítiques Socials, presideix actualment l’Observatori del Tercer Sector. Està implicat en la Pastoral Matrimonial a la Parròquia de Santa Maria de Badalona. Ha format part de moviments eclesials com ara Pax Romana o col·lectius de l’Acció Catòlica.

El desenvolupament normal de la Litúrgia de l’Eucaristia va completar una festa plena de vivències intenses, pregària i fraternitat compartida al voltant del Déu que ens parla a través de la seva Paraula. Tot plegat es va assaborir amb el context de frases com ara aquestes, recollides en alguns dels cants: “Ets un Déu meravellós, tu ets gran i sempre regnes”, “ell vindrà i et salvarà, Déu no t’ha abandonat” o “ell em demana deixar-ho tot als seus peus fins que ja no tingui res”. Al final, el bisbe Sebastià Taltavull, els preveres, els diaques, els companys de preparació per al Diaconat a les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa i tots els familiars i amics dels nous ministres lectors van felicitar-los amb el gest, el somriure o la paraula que cadascú els va saber transmetre, des de l’ambient festiu que va regnar en tota la celebració.

No hay comentarios:

Publicar un comentario