sábado, 5 de marzo de 2016

No tot és negatiu: Ponts de l’Ajuntament de Barcelona amb l’Església



S’ha comentat molt, en les últimes setmanes, l’ofensa que ha representat per als cristians la recitació d’un poema inspirat en el Parenostre, amb contingut eròtic i en to de menyspreu, durant el lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona el 15 de febrer passat. Les crítiques tenen tot el seu fonament en el fet que s’hagi produït a la seu de l’Ajuntament de la capital catalana, una institució pública al servei de tots els ciutadans. Penso que l’alcaldessa Ada Colau i el seu equip, algunes vegades, no han estat a l’alçada a l’hora d’entendre i interpretar la diversitat social, que inclou la dimensió religiosa de la persona. L’eliminació de la Missa Pontifical del dia de la Mercè en el programa oficial de la Festa Major de Barcelona, juntament amb l’absència de l’equip de govern municipal a l’ofici solemne, en va ser un clar exemple.

Dit això, hem de ser justos i no quedar-nos només amb els errors, precisament perquè els cristians defensem la llibertat i entenem que la societat és plural, no pas “confessionalment laica”, i perquè les administracions públiques, des de la total neutralitat religiosa, poden col·laborar perfectament de manera pública amb catòlics, protestants, jueus, musulmans o no creients. Això és la diversitat. I l’actual Ajuntament de Barcelona sí que ha sabut, en altres moments recents, estar a l’alçada d’aquesta bona laïcitat basada en la diversitat de tots, que passa per un servei total sense excloure presències socials, religioses, culturals o cíviques en general. Ho va fer molt bé, per exemple, el dissabte 27 de febrer després del Pregó de Setmana Santa organitzat, com cada any, pel Consell de Germandats i Confraries de l’Arquebisbat de Barcelona.


Com ha estat habitual els últims anys, el Consistori va acollir, després de la part religiosa a l’església de Sant Agustí, l’acte institucional de benvinguda a les activitats religioses de la Setmana Santa, amb la presència de la regidora Lola López, en nom del govern municipal, i d’alguns regidors de diversos grups. L’Església va compartir amb l’Ajuntament el cartell oficial de la Setmana Santa 2016. El Consell de Germandats i Confraries també va poder lliurar en aquesta recepció, com sempre des de fa un temps, els Premis Immaculada. Entre els guardonats, hi havia el president del Patronat de la Sagrada Família, Esteve Camps, i el cardenal Lluís Martínez Sistach, pregoner aquest any. A més, el també arquebisbe emèrit va rebre de l’equip d’Ada Colau una placa de reconeixement a la seva trajectòria.

Dins els discursos, la regidora Lola López va assegurar que “els catòlics, i particularment les germandats i confraries, són una part important de la ciutat”, i va afegir que el Consistori “acull amb respecte i amb simpatia aquesta expressió del nostre patrimoni”. Fins i tot va recordar que la història del Saló de les Cròniques, on es va fer l’acte, “té un origen cristià”. Per la seva banda, el president del Consell de Germandats i Confraries, Miguel-Ángel Soto, va defensar “el dret de l’Església a expressar la seva fe i a difondre-la al carrer, amb l’objectiu que augmenti l’adhesió de ciutadans a aquesta creença, perquè això és signe d’una laïcitat de diversitat i llibertat que no s’ha de confondre amb el laïcisme excloent”. Al final, també amb la presència del director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, es va veure un pont entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Església catòlica.

Per completar aquesta defensa de l’equilibri i la ponderació a l’hora de valorar les nostres institucions civils, en aquest cas l’Ajuntament Barcelona, cal destacar també el lliurament de la Medalla al Mèrit Cívic a l’Escola Pia de Catalunya, el 16 de febrer passat (tot just l’endemà que es recités el Parenostre ofensiu), coincidint amb els 200 anys de l’escola Sant Antoni, que els escolapis tenen al barri barceloní de Sant Antoni. L’acte celebrat igualment al Consistori va ser molt emotiu, amb presentació de la periodista Gemma Nierga, que havia estudiat a les escolàpies, i la participació de diversos antics alumnes. L’alcaldessa Ada Colau va intervenir dins un ambient emotiu en què es van sentir diverses vegades els conceptes “evangeli” o “valors cristians en l’educació”, entre d’altres. Com a creients, catòlics o d’altres religions, hem de ser justos amb les actituds de les administracions públiques civils, perquè moltes vegades no només són correctes, sinó acollidores i exemplars.