lunes, 30 de noviembre de 2015

Contra el terrorisme, pregària i l'instrument de la pau i la misericòrdia per canviar els cors

El món continua colpit pels atemptats del divendres 13 de novembre a París, que han provocat  130 morts i centenars de ferits. Aquesta massacre, provocada per una terrible perversió humana, la de pensar que es pot matar i , a més, morir matant amb un suposat i fals premi celestial, no és l’única que hauria de preocupar ara la comunitat internacional. Certament tots som París, i tots estem al costat de les autoritats i les forces de seguretat de França, de Bèlgica i d’Europa en general, dins la difícil tasca que estan duent a terme en les últimes setmanes per intentar capturar els terroristes responsables de la matança a la capital francesa.


El president francès, François Hollande, ha dit, i segurament no li falta raó, que França està en guerra i que aquest país necessita l’ajuda d’Europa i de la resta del món civilitzat. Però no podem oblidar que la guerra “és una derrota de la humanitat”, com ja recordava Joan Pau II l’any 2003 quan va intentar evitar l’última invasió de l’Iraq liderada pels Estats Units. És que ens hem de resignar a viure els propers mesos o anys derrotats com a comunitat humana? Estic segur que, a banda de les respostes militars, hi ha altres mitjans per acabar amb aquestes expressions de terrorisme i d’odi, des de la lluita per canviar els cors dels violents i sobretot a través de la promoció d’una pau que no només sigui una utopia o un horitzó final sinó, com deia Gandhi, un camí o, millor dit, el camí.

Les religions, per la pau i contra la violència

Unes paraules pronunciades el 15 de novembre pel Papa Francesc, “utilitzar el nom de Déu per matar és una blasfèmia”, i una reflexió de l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, el dia 16 a Ràdio Estel, “els cristians hem de contribuir a eliminar el terrorisme amb el missatge de l’amor i el perdó”, ens poden servir de punt de partida. És un punt de partida molt trist, després dels terribles atemptats de París. Recomano llegir el comunicat emès, amb rapidesa i claredat, pel Grup de Treball Estable de les Religions, el GTER. Aquesta entitat, amb representants musulmans, jueus i cristians, expressava el seu rebuig a la massacre “amb pena i impotència”, alhora que declarava que “totes les religions, enteses correctament, són i han de ser promotores de convivència”.


Que el Déu de pau i de misericòrdia, un valor , aquest, precisament molt present en la fe dels musulmans i que ha estat invocat pel Papa Francesc aquest diumenge i aquest dilluns a la República Centreafricana, ens ajudi a aconseguir que no hi hagi mai més assassinats ni terrorisme! El full de ruta passa, sens dubte, perquè els cors dels qui provoquen aquestes matances canviïn, es converteixin autènticament.