Barcelona acollirà al juny una conferència de líders religiosos sobre terrorisme jihadista. Ho anunciava el dilluns 13 d'abril el ministre espanyol d’Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, dins la cimera euromediterrània celebrada a la capital catalana. La reunió interreligiosa vol impulsar el diàleg i abordar el problema dels qui, utilitzant una creença, es creuen amb el dret de matar. És molt important que els dirigents de les principals religions rebutgin sense fisures el terrorisme i la violència, alhora que també és fonamental que el protagonisme sigui precisament dels representants de cristians, musulmans, jueus i altres creients. El fet que hagi estat un responsable polític qui ha anunciat la celebració de la cimera no m'ha semblat la millor manera d’enfocar l’anunci de l’activitat. Però en qualsevol cas, és una molt bona notícia, sempre des de l’Esperit d’Assís, aquell que reuneix cada any, des de la històrica trobada del papa Joan Pau II amb líders religiosos el 1986, centenars i de vegades milers de persones que tenen cada dia més clar que la religió és agent de pau, no pas de guerra, com tampoc de terrorisme.
Seria bo, a més, que aquesta cimera de líders religiosos, al juny a Barcelona, serveixi no només per aïllar els terroristes i provocar el canvi en els seus cors, sinó també per denunciar la persecució que pateixen els cristians ara i molt a prop d’aquí, només pel fet de ser cristians. La matança de 21 coptes a Líbia, l’assassinat d’una quarantena de cristiana a Kènia aquest Dijous Sant i els crims contra nigerians que segueixen Jesucrist, com també la coacció sota amenaça de mort a cristians perquè abandonin diverses zones de l’Iraq, són només alguns exemples d’una persecució inacceptable.
Una cosa és l’elogi a la fe d’aquests perseguits, seguidors fidels de Jesucrist amb una coherència més que heroica i exemplar, i una altra ben diferent és que ens hàgim de quedar de braços creuats a l’hora de denunciar aquest atemptat contra drets bàsics com són a la vida i a la llibertat religiosa. Tenir la creu de Jesucrist com a referent, sí, amb disposició a donar la vida. Però per sobre d’això, hi ha el fet que hem vingut al món a estimar, a defensar la vida sense exclusions i a promoure els tres valors més propers al cristianisme i a totes les religions: la pau, la justícia i el perdó.