L'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha anunciat aquest dissabte la celebració, l'any 2012, d'un gran acte a Barcelona amb lectures de l'evangeli de Marc. La trobada "comptarà amb la participació de personalitats del món de la cultura, l'esport i la societat civil en general", segons ha dit el mateix cardenal, i es farà en el marc de la Missió Metròpolis, una iniciativa de nova evangelització que consistirà en diferents activitats en 12 grans ciutats europees, entre elles la capital catalana. Martínez Sistach ha dit això durant el romiatge a Montserrat del Club Més Amics, Catalunya Cristiana, Ràdio Estel i Ràdio Principat, celebrat durant tot el dia.
El pelegrinatge ha reunit més d'un centenar de persones vinculades als nostres mitjans, que han matinat per pujar fins als peus de la Moreneta. A les 10.00, hi ha hagut un primer acte de recepció i salutació de l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, que ha animat els participants a seguir treballant amb esperança i dedicació per Ràdio Estel i Catalunya Cristiana. El Pare Soler ha qualificat aquests dos mitjans de "molt necessaris" en el moment actual, i ha fet una crida a la col·laboració de tots perquè puguin "superar aquests moments de crisi, que afecta, també, les revistes montserratines i altres mitjans de comunicació" vinculats al monestir benedictí. Després la trobada amb l'abat, els participants en el romiatge han compartit amb la comunitat monàstica l'Eucaristia conventual, presidida pel cardenal Martínez Sistach i concelebrada també pel director de Ràdio Estel i Catalunya Cristiana, Jaume Aymar. A l'inici de la Missa, el periodista Ignasi Miranda ha pronunciat una breu salutació en forma de pregària a la Mare de Déu.
Després de l'Eucaristia, els pelegrins han tingut una segona trobada, en aquest cas amb l'arquebisbe de Barcelona. A més d'anunciar algunes activitats dins la Missió Metròpolis, Lluís Martínez Sistach ha parlat d'una altra proposta diocesana: "repartir per alguna zona concreta un text de l'evangeli de Marc (propi del cicle litúrgic B, el del 2012) per un bon nombre de domicilis", tot plegat com una experiència de nova evangelització. D'altra banda, el cardenal Sistach ha recordat, en to distès, la visita del Papa Benet XVI ara fa poc més d'un any a Barcelona, per dedicar la Sagrada Família. Sobre l'origen de la idea, ha reconegut que, "quan va decidir demanar la visita després de prèvies consultes als arquitectes i la Junta del temple", va pensar "que hi havia més possibilitats que el Sant Pare digués que no, ja que inicialment el calendari per al 2010, quan ell va pensar en la seva presència, ja s'havia elaborat des del Vaticà". És per això, va afegir el cardenal, "que l'alegria encara va ser més gran quan es va conèixer la notícia". A més, ha recordat l'audiència que el pontífex va concedir-li després de la seva estada a Barcelona: "Va estar amb mi una estona, i després van entrar els membres de la comissió organitzadora. Havien dit des de la Cúria Romana que aquesta trobada només duraria cinc minuts. I quan ja hi érem, vaig comprovar que passaven 10, 15, 20, 25 i fins a 30. Al final, ja es va obrir una porta i es va acabar".
Dinar de germanor, festa i obsequi
Totes aquestes anècdotes i moltes altres reflexions i vivències del cardenal Martínez Sistach van donar pas de seguida al dinar de germanor. Les famílies presents, moltes amb nens i nenes, així com patrons de les fundacions de Ràdio Estel i Catalunya Cristiana i altres personalitats, van compartir amb el centenar llarg de pelegrins el moment més amical del romiatge. Al final, ja en la sobretaula, la directora del Club Més Amics, Núria Ortín, va lliurar als presents un CD amb una recent carta pastoral de l'arquebisbe de Barcelona, sobre Gaudí i la Sagrada Família (exposició recentment inaugurada al Vaticà) i un programa íntegre de l'Atri dels Gentils, amb l'abat Josep Maria Soler i el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner.
Com a cloenda del romiatge, ja a primera hora de la tarda, bona part dels participants van passar una estona pel Monestir de Sant Benet, un la superiora de les Benetes i altres religioses van acollir el grup i van fer una breu explicació sobre la seva vida quotidiana seguint la regla del fundador. Així es va posar el punt final al que ha estat ja el 29è Romiatge a Montserrat, una iniciativa promoguda des de principis dels anys 80 per l'Associació d'Amics de Catalunya Cristiana, actualment ja integrada en el nou Club Més Amics.